0341 820 247

7 tips om uw website snelheid te verbeteren!

Gepubliceerd op: 10 mei 2016

Als wij een website scan uitvoeren letten we op vele onderdelen van uw website. Eén van de belangrijkste onderdelen is en blijft page speed, ook wel laadtijd genoemd. Maar waarom is het toch zo belangrijk? Dat heeft alles te maken met de impact die snelheid heeft op de conversie van uw website. Zo ondervond Google een aantal jaar geleden dat het verkeer met 20% afnam toen de snelheid met 0.5 seconde daalde! En dat is niet het enige voorbeeld wat de impact illustreert. Zo blijkt uit onderzoek dat een webshop die niet binnen 3 seconden laadt, bijna de helft van zijn verkeer verliest. Mede hierdoor hebben de meest ervaren online merken hun laadtijd inmiddels verlaagt tot 1 seconden. Maar hoe doe je dat precies, de laadtijd verlagen? Hier een aantal belangrijke tips om op te letten.

1: Maak je code schoon
Schone code maakt niet alleen uw webontwikkelaar gelukkig, maar maakt ook het laden van pagina’s sneller. Zo kan het verminderen van overbodige code, in het bijzonder de front-end code, grote impact hebben. Zelfs kleine zaken als overtollige ruimten, inkepingen, regeleinden en overbodige tags kunnen een negatieve invloed hebben op de laadtijd.

Ook JavaScript kan vaak verkleind worden, het script geeft je de mogelijkheid om kleine details toe te voegen. Maar vaak wordt er te veel JavaScript gebruikt op een landingspagina. Hetzelfde geldt voor Ajax en andere gelijksoortige scripts die de laadtijd kunnen vertragen.

2: Minimaliseer HTML en CSS
Om gelijk maar verder te gaan in het opschonen en verminderen van code, ook het minimaliseren van HTML en CSS kan de pagina snelheid positief beïnvloeden. Gebruik bijvoorbeeld niet te veel verschillende fonts (lettertypes).

3: Voorkom te veel redirects
301-omleidingen worden veel gebruikt om zoekmachines en bezoekers te vertellen dat een pagina permanent is verhuisd naar een nieuwe locatie. Het is een goede manier om uw website schoon te houden van gebroken links of 404 fouten.

Toch kunnen te veel omleidingen een negatieve invloed hebben op de snelheid. De vraag is alleen hoeveel is te veel? Het typische antwoord van Google is vaag, maar ze geven wel duidelijk aan de redirects zo veel mogelijk te minimaliseren.

4: Herpositioneer scripts
Zelfs de plek waar u scripts plaatst kan de laadtijd van uw website beïnvloeden. Zo is het belangrijk om te beginnen met scripts die zichtbaar worden voor de websitebezoeker. Begint u in plaats daarvan met uw trackingcode boven de vouw of in de <head> van uw pagina, dan zal uw browser pas beginnen met downloaden van de zichtbare scripts zodra ook de trackingscode is gedownload. De website bezoeker moet dan onnodig wachten.

5: Upgrade hosting
Wilt u een echt snelle website? Dan is het niet verstandig om te kiezen voor een goedkoop hostingpakket. Eén van de belangrijke redenen waarom diverse hosting pakketten zo goedkoop zijn, is het feit dat ze gedeeld worden. Dat betekent dat u met uw website de server ruimte deelt met vele andere websites. Hierdoor heeft u maar beperkte invloed op uw website snelheid.

Dit geldt met name voor e-commerce sites. Deze sites kunnen vaak plotselinge sprongen in het bezoekersverkeer ervaren en bevatten vele grote mediabestanden. Een goede hosting is dan essentieel.

6: Resize foto’s
U heeft het vast al eens gedaan, een afbeelding geüpload naar de website. Heeft u toen ook gedacht aan het verkleinen van de afbeelding? Het verkleinen van afbeeldingen alvorens ze te uploaden naar de website is een veel vergeten actie. En dat terwijl het een positief resultaat kan opleveren voor de website snelheid.
U zult begrijpen dat grote afbeeldingen met veel pixels veel ruimte in beslag nemen en dus veel tijd kosten om te laden. Helemaal als u op een mobiel apparaat met gelimiteerde processors en een slecht internet bereik zit.
Kortom; verklein de afbeelding voordat u ze op de server upload.

7: Comprimeer afbeeldingen
Na het verkleinen van uw foto’s zou een perfecte volgende stap het comprimeren van uw afbeelding zijn. Met comprimeren verkleind u de bestandsgrootte van een afbeelding terwijl de grote gelijk blijft.

Comprimeren van afbeeldingen is een simpele oplossing om op een snelle manier de laadtijd van uw website te verbeteren. Er zijn vele handige gratis tools waar u afbeeldingen gemakkelijk mee kunt comprimeren, denk bijvoorbeeld aan TinyJPG of Compressor.io.

website snelheid

Check uw website snelheid

Controleren of Google uw website snel genoeg vindt? Doe dan hier de test en ontvang direct een cijfer voor de snelheid van uw website.

Controleer mijn snelheid »

Adena.
  • 10 jaar ervaring
  • Maatwerk
  • Alles-in-huis
  • Google partner
  • SEO specialist
  • Betrouwbaar
Partners.